محافظت از حریم زنان اهل بیت(س)
یکی از رفتارهای عالمانه حضرت زینب(سلام الله علیها) که نشان از قدرت فوق العاده او در تصمیم گیری آن هم در شرایط بحرانی است، مراقبت و محافظت از حریم زنان و کودکان می باشد.
زمانی که سپاهیان کوفه و شام پس از غارت لباس های امام حسین(علیه السلام) به سوی خیمه ها هجوم بردند، زینب کبری(سلام الله علیها) با درایت فوق العاده خویش برای حفظ حریم بانوان و قبل از آمدن دشمنان تمام زیور آلات زنان را جمع کرد و خطاب به عمرسعد فرمود: «ای عمربن سعد! سپاهیان خود را از تعجیل و شتاب در غارت خیمه ها باز دار. خود آنچه اسباب و زیورآلات است؛ به شما واگذار می کنیم. مبادا دست نامحرمان به سوی خاندان رسول خدا(صل الله علیه وآله وسلّم) دراز شود.»
تمامی وسایل و زیورآلات حتی گوشواره های فاطمه بنت الحسین(علیها السلام) نیز که یادگار امام بود، در محلی جمع شد و پس از آن که زنان و کودکان در گوشه ای اجتماع کردند، دختر شجاع علی فریاد زد: هرکس میل دارد، وسائل و زیورآلات را بردارد! عده ای پیش آمدند و هرچه بودند را غارت کردند.» (بلاذری، 1394ق، ج 3، ص204)
عقیله بنی هاشم با چنین مدیریت و درایتی سعی کرد تا از شدت شماتت وحشی گری دشمن و هجوم او بر خاندان نبوت و رسالت بکاهد؛ اگرچه دشمنان مانند چهارپایان بلکه بدتر از آنان بودند. «أُولئِکَ کَالأَنعام بَل هُم أَضَلّ» (فرقان،44)
در مجلس یزید ملعون نیز در دفاع از حریم عفاف، حجاب و هتک حرمت ناموس الهی و ولایی آل الله، در سخنانی آتشین فرمود: «ای پسرآزادشدگان! آیا این عادلانه است که زنان و کنیزان خود را پشت پرده جای دهی و دختران پیامبر اسلام را به اسیری ببری و بگردانی؟ در حالی که جامه ها و چادرهای شان را برداشتی، چهره های شان را نمایاندی، دشمنان؛ آنان را به خواری از شهری به شهری می برند و مردم به تماشای آنان می آیند و نزدیک و دور و ناکس و شریف متوجه چهره آنان می شوند. (ابن طاووس، لهوف، ترجمه عقیقی، 1377ش، ص217) یا در جای دیگر همان طور که گذشت «زمانی که طبق دستور ابن سعد خواستند زنان را بر شتران بی محمل سوار کنند، عده ای از افراد سپاه جمع شدند و خواستند آنان را بر شتران سوار کنند.
حضرت زینب(سلام الله علیها) وقتی آن وضع را دید، صدا زد؛ رویت سیاه باد در دنیا و آخرت. ای ابن سعد! حالا به این زنان و کودکان که خاندان و امانت های رسول خدا(صل الله علیه و آله و سلّم) هستند، دستور می دهی که این مردان نامحرم، آنان را سوار بر شتران کنند. ابن سعد به افراد سپاهش گفت: کنار بروید، خودشان همدیگر را سوار بر شتران می کنند.» (معالی السبطین، حائری مازندرانی، 1389ش، ص761)
منبع: برگرفته از کتاب «منزلت و شخصیت علمی حضرت زینب(سلام الله علیها)»، منیره سادات کامرانی، مرکز نشر هاجر(وابسته به مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران)، 1394، ص87-88